Onze kleine nieuwbouwtuin

Toen wij in 2014/2015 onze zoektocht startte naar een koopwoning kwamen wij al snel tot de conclusie dat nieuwbouw voor ons (toen) de beste optie zou zijn.

Uiteindelijk zagen we een project in Oosterhout waar ons oog op viel. Na een telefoontje naar de makelaar bleek dat alle huizen al waren verkocht of onder optie bleken maar we op een reserve lijst geplaatst konden worden. Een dag later werd ik al terug gebeld. Er was een huis vrij gekomen. Niet het huis wat onze eerste voorkeur had vanwege de prijs, wel de mooiste, haha. We hebben er een nachtje over geslapen en zijn er voor gegaan!

Het huis met de dwarskap zou ons huis worden!

De koopovereenkomst werd in januari 2015 getekend en in december zou het opgeleverd worden. Met flink wat vertraging werd het uiteindelijk april 2016 maar des te blijer waren we toen we eindelijk de sleutel in onze handen hadden!

Over onze keuken en badkamer moesten al snel keuzes gemaakt worden en ook onze inrichting werd uiteindelijk redelijk snel bepaald. Onze tuin werd een heel ander verhaal! Ik kon online echt nergens fatsoenlijk vinden wat je nou betaald voor het aanleggen van een tuin behalve een artikel dat je zo’n 10% van de waarde van je woning moest aanhouden. Nou dat is bij de gemiddelde rijtjeswoning zo’n 20.000 – 30.000 euro, dat vond ik behoorlijke bedragen voor het aanleggen van een tuin. Zeker ons kleine achtertuintje van 5,5 bij 8,5 meter. Toch maar zelf aan de slag, misschien zoeken naar lowbuget tegels of gewoon een klein terras en verder gewoon gras zaaien? Dat laatste was niet echt onze wens. Omdat onze woonkamer aan de achterkant van het huis zit en we grote ramen met openstaande deuren zouden krijgen wilde we wel een fijn gevoel krijgen als we naar buiten zouden kijken. Met mijn dagelijkse bezoek aan Pinterest zag ik een hoop gave en mooie ‘kleine’ tuinen voorbij komen.

Inspiratie van Pinterest

Mijn man werkt als elektricien en kwam op zijn werk via via een hovenier/tuinman tegen. We besloten toch om hem uit te nodigen en ons onze ideeën voor te leggen. Hij maakte voor ons een tekening en gaf ons aan dat we het beste naar een showtuin konden van een bedrijf waar hij mee samenwerkt. Hier konden we zelf bepalen welke materialen we willen gebruiken en de bijbehorende kosten. Zo konden we zelf de afweging maken wat wij belangrijk vinden als het aankomt op de materialen. We konden met ons bezoek daar al zelf wat rekenwerk doen want we wisten al hoeveel er nodig was aan de hand van de tekeningen die we hadden gekregen. Om de kosten een beetje leuk te houden hebben gewoon gekozen voor een grijze betontegel. Wel de variant die minder snel zou verkleuren, maar heel eerlijk, daar zie je na vier jaar niets meer van terug helaas. We hebben een pad van klinkers en hoewel ik liever ging voor een rood/paarse kleur vond mijn man de licht grijze variant heel gaaf voor het contrast in de tuin. We kozen voor de laatste optie en lieten ook een borderbak plaatsen. De stenen hiervoor hebben we ook gekozen op kleur en prijs. Uiteindelijk kon binnen ons budget zelfs een Douglas houten pergola geplaatst worden! Dat had ik nooit gedacht, zeker niet binnen ons (kleine) budget.

De betontegel voor ons terras
De rechter klinkers zijn het uiteindelijk geworden al vond ik de klinkers link ook erg mooi!
De blokken die zijn gebruikt voor onze border

Nadat we in april 2016 de sleutel kregen zijn we eerst binnen kei hard aan de slag gegaan. Na 4 weken zijn we in ons huis gaan wonen en een maand later is de tuinman aan de slag gegaan met onze tuin. De schutting was intussen al gezet, dit is gezamenlijk met onze buren gegaan. Ook deze kosten moet je natuurlijk niet vergeten als je een nieuwbouw woning koopt.

Het eerste gedeelte van de tuin, de pergola werd geplaatst!
De aanleg van de bestrating en ons klinkerpad naar achteren
Nadat onze tuin helemaal aangelegd was.

Na de werkzaamheden van de tuinman konden wij aan de slag met de planten. Ook dit hadden we natuurlijk kunnen uitbesteden maar hier wilde we nog graag over na denken en ook dit laten aanleggen kost natuurlijk meer geld dan het zelf doen. Tussen de pergola palen hebben we een haag geplaatst. Ons idee was om zo meer hoekjes & terrasjes te maken in de tuin en het optisch ruimtelijker te laten lijken. Maar om meer groen terug te kunnen laten komen. Mijn man wilde graag een taxus maar dit bleek een heel trage groeiende plant en hij deed het niet zo heel goed in de natte grond en onze tuin op het noorden, oeps. We hadden ons niet zo goed ingelezen en zijn iets te snel door het tuincentrum heen geracet voor planten. Mijn tip na deze ervaring. Controleer goed in welke grond je plant nodig heeft en of hij graag in de zon staat of juist niet. Met onze tuin op het noorden vond ik het nog een hele uitdaging. We zijn uiteindelijk voor heel veel verschillende grassen gegaan in de border & voor de liguster als haag tussen onze pergola palen. We maakte zelf nog een gaashek met klimop achter de border zodat we hier onze kliko’s konden verstoppen en die lompe dingen niet in het zicht zouden staan.

De border met hierachter het gaashek met klimop

Zouden we nu opnieuw dingen anders doen?

Jazeker! Ik vind groen in de tuin erg mooi alleen de border is eigenlijk te ‘diep’ ik kan achterin niet goed komen en dus is onkruid weg halen en snoeien in het voorjaar erg lastig. Mocht ik ooit weer een tuin mogen ‘ontwerpen’/ laten aanleggen dan zou ik nooit meer zo’n diepe border doen. Ook zou ik een volgende keer investeren in betere kwaliteit terras tegels en zou ik mezelf goed laten informeren over het plaatsen van planten in de tuin. Ook vind ik het jammer dat onze pergola palen rechtstreeks de grond in zijn gegaan zonder beschermde coating. We lazen later dat dit de levensduur aardig ten goede komt. Helaas wisten wij dit niet en de tuinman heeft ons dit ook niet gemeld of geadviseerd.

Voorjaar 2020, de eerste zonnestralen

Zoals je hierboven kunt zien is onze tuin op het noorden. Dat betekend veel schaduw en weinig zon. Hierdoor hebben achterin het meeste zon en laat hier nu precies onze kliko’s staan. Achteraf ook niet zo’n hele handige keuze wellicht. Wat wel fijn is, tijdens de hele warme zomerdagen hebben we altijd schaduw. Dat is voor onze achterburen wel anders met een tuin op het zuiden. Alles heeft dus zijn voor- en nadelen maar uiteindelijk ben ik heel blij met onze tuin.

Volgend jaar gaan we waarschijnlijk wel het een en ander veranderen. Met twee kids en een kleine tuin willen we ze graag meer speelruimte geven nu ze nog zo klein zijn. De border gaat dus plaats maken voor (kunst) gras. Maar dat is een blog en een klus voor volgend voorjaar. Nu eerst de tuin winterklaar maken en zorgen dat alles volgend jaar weer mooi in bloei kan komen.

Liefs Sharonne

You May Also Like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.