Een lichtplan! Een vaak vergeten onderdeel bij het inrichten van een (t)huis.

Ga je verhuizen of heb je onlangs een nieuwbouw woning gekocht? Dan is er niets leukers dan je huis opnieuw inrichten, behang en verf uitkiezen en mooie accessoires toevoegen aan je interieur. Iets dat met enige regelmaat wordt vergeten is een goed lichtplan. Een lichtplan? Jazeker, voldoende licht in huis is ontzettend belangrijk. Maar ook het juiste soort licht is van belang. Als je ’s avonds op de bank ploft tijdens een winterse avond wil je genieten van rustig licht en niet een kantoor gevoel hebben. Tegelijkertijd wil je natuurlijk wel voldoende licht hebben als je thuis wilt koken of werken. Gelukkig zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Niet alleen verschillende armaturen (lampen) maar ook handigheidjes die zorgen voor gemak en comfort bij het gebruik en schakelen van de verlichting. In deze blog deel ik met jou de belangrijkste informatie en handige tips voor een goed lichtplan!

Verschillende soorten licht

Om je verlichting te bepalen in de ruimte is het belangrijk dat je weet welke functies je wilt gebruiken in deze ruimte. Gebruik je jouw eettafel alleen om gezellig te dineren of wil je er ook aan kunnen werken? Lees je graag een boek na een lange dag werken? Zorg dan voor een plek met voldoende licht waar je kan genieten van een goed boek. Als je de functie van de ruimte goed in beeld hebt kun je bepalen welke verlichting je nodig hebt. Deze kun je in een aantal categorieën delen, namelijk:

Basisverlichting: Deze verlichting is nodig om de ruimte volledig en gelijkmatig te verlichten. Als je een ruimte binnenkomt wil je deze graag met één schakelaar aan kunnen zetten en de gehele ruimte verlichten.

Sfeerverlichting: Deze verlichting gebruik je, zoals de naam al zegt, voor sfeer en om de ruimte knusser te maken. Alleen basisverlichting zorgt ervoor dat een ruimte kil oogt.

Functionele (werk)verlichting: Dit type verlichting gebruik je op een hele specifieke plek waar je voldoende licht nodig hebt om werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Denk aan verlichting boven het aanrechtblad in je keuken of een leeslamp in de hoek van de bank of bij een fauteuil.

Functionele (werk) verlichting

Accentverlichting: Net als functionele (werk) verlichting is dit verlichting op een hele specifieke plek. Maar nu niet om te werken maar juist om iets uit te lichten. Een schilderij aan de wand, of een kunstobject in of op een kast. Het licht mooie details aan in je woning die vooral in het donker mooi tot leven komen en zo zorgen voor sfeer in je woning.

Decoratieve verlichting: Deze verlichting is geen noodzakelijk verlichting. Het is een toevoeging die zorgt voor extra sfeer maar niet perse nodig is. Zoals bijvoorbeeld leuke solar lampionnen in de tuin, of een kunstobject met een lampje erin verwerkt.

Decoratieve led verlichting

Nu je de verschillende soorten verlichting weet kun je een beter keuze maken welke verlichting je waar nodig hebt. Begin altijd met een basis verlichting en bekijken daarna waar je het overige licht nodig hebt. Eén armatuur kan ook twee functie hebben, als deze bijvoorbeeld dimbaar is. Een mooi voorbeeld is de led stip die wij hebben gemaakt onder onze wandplank in de keuken. Deze is dimbaar en zorgt voor functioneel licht tijdens het koken. Maar als wij ’s avonds klaar zijn met eten kunnen we deze led stip dimmen en zorgt hij voor een fijn sfeerlicht in de keuken waardoor dit geen donkere hoek wordt in huis.

Kleuren van het licht

Een andere goeie tip is natuurlijk ook om te kijken naar de kleurtint van het licht. Je hebt verschillende tinten in licht van heel wit naar warm geel licht. Afhankelijk van het gebruik van de ruimte en de functie maak je hier je keuzes op. ’s avond op de bank met heel wit licht is niet prettig, maar een houten schuurtje in je tuin heeft juist baat bij wellicht een kleine tl-balk met witlicht zodat je altijd in één oogopslag kan zien wat waar staat.

Verlichting schakelen

Ga je binnenkort verhuizen of verbouwen? Denk ook eens aan het aanpassen van de elektra. Laat extra stopcontacten plaatsen op de plek waar je graag verlichting wilt plaatsen & vraag of er geschakelde stopcontacten gemaakt kunnen worden. Zo kun je met 1 schakelaar meerdere lampen bedienen of zelfs om een hotelschakeling vragen. Zo hebben wij naast ons bed een schakelaar voor onze plafondlamp maar kunnen wij deze ook naast de deur bedienen. Ik kan dus mijn bed inkruipen en daar het licht uitdoen, ontzettend fijn. Het zijn kleine details in je woning maar wel details die het comfort in huis ontzettend kunnen vergroten.
Mocht je geen verbouwing gepland hebben staan kun je ook veel van deze zaken regelen met losse systemen en applicaties. Denk eens aan Philips Hue of Klik aan, Klik uit systeem.

Wil je graag hulp bij het maken van een lichtplan en het lijkt mij ontzettend leuk om met je mee te denken aan een mooi en goed lichtplan in jou woning. Neem zeker contact met mij op via het contact formulier op mijn website of DM mij op mijn Instagram account!

Liefs Sharonne

You May Also Like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.